Ocak 2020
İşe seçim kriterleri de dahil olmak üzere, işle ilgili süreçlerin hiçbirinde işveren ya da işverence yetkilendirilen kişiler tarafından ayrımcılık yapılamayacağı, iş başvurularının gebelik, annelik ve çocuk bakımı gerekçeleriyle reddedilemeyeceği 20 Nisan 2016 tarihinde yürürlüğü giren 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu ile hüküm altına alınmıştır. İşbu Kanun kapsamında cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, doğum, medeni hâl, sağlık durumu, engellilik ve yaş temellerine dayalı ayrımcılık yasaktır.
Bir iş ilanında; söz konusu işin niteliğinden kaynaklanan bir gereklilik olmamasına rağmen yaş veya cinsiyet koşulu belirtilmesi ya da bir işe alım mülakatında adaya; çocuğu olup olmadığının, üye olduğu sendikanın sorulması, çalışma yeri ve işin niteliğinden kaynaklanan bir gereklilik olmamasına rağmen hamile olup olmadığının sorulması gibi durumlarda ayrımcılık yasağına aykırılık söz konusu olacaktır.
İşe alım sürecinde yukarıdaki örneklere benzer gerekçelerle işe alınmayarak ayrımcılığa maruz kaldığını iddia eden kişi:
- Öncelikle; iş başvurusunu reddeden ilgili tarafa yazılı başvuruda bulunarak işe alım sürecinde hangi sebeple ayrımcılığa maruz kaldığını açıklamalı ve mevzuata aykırılığın giderilmesini talep etmelidir.
- Bu talebin reddedilmesi ya da otuz gün içinde cevap verilmemesi halinde ise; ayrımcılığa ilişkin şikayetlerin incelenmesi ve ayrımcılıkla mücadele için kurulan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na başvurulabilir. Başvurunun illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar aracılığıyla yapılması mümkün olup herhangi bir ücret alınmamaktadır.
- Başvurular, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun karar organı olan Kurul tarafından incelenmektedir. Bilirkişi incelemesi yaptırma ve tanık dinleme gibi yetkileri bulunan Kurul tarafından ayrımcılık yasağının ihlal edildiği tespit edilirse; bin Türk lirasından on beş bin Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanmaktadır.
- Kurul inceleme sürecinde suç teşkil eden insan hakları veya ayrımcılık yasağı ihlallerini tespit ettiği takdirde, bunlarla ilgili suç duyurusunda bulunmaktadır.
- Ayrımcılığa maruz kalan kişinin, genel hükümlere göre dava açarak tazminat talebinde bulunması da mümkündür.
©2020 Elmas Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Bürosu Tüm hakları saklıdır.