Kasım 2024
Soru: Kira sözleşmesi sona erdiğinde depozito iadesi sözleşmenin kurulduğu tarihte verilen bedel üzerinden mi yoksa faizli / güncel bir bedel üzerinden mi yapılmalıdır?
1 Temmuz 2020 tarihinden sonra kurulan kira sözleşmelerinde yürürlükte bulunan Türk Borçlar Kanununun 342. maddesi uyarınca kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, depozitoyu (Kanundaki adıyla “güvence”yi) para olarak kararlaştırılmış ise vadeli bir tasarruf hesabına yatırmak, kıymetli evrak olarak kararlaştırılmış ise de bankaya depo etmek zorundadır. Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava ya da takip açtığını bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının tek taraflı istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür. Böylece sözleşme kurulurken yatırılan depozito bedelinin değer kaybı önlenmeye çalışılmıştır.
Bu emredici hükme rağmen depozito bankaya yatırılmamışsa sözleşme sona erdikten sonra Kiraya veren, depozitoyu yıllara göre ortalama faizi ile birlikte hesaplayarak iade etmelidir. Nitekim Yargıtay 1 Temmuz 2020 tarihinden önce kurulan kira sözleşmelerinde dahi benzer bir görüş benimsemiş, sözleşme kurulurken alınan depozitonun başlangıç tarihindeki kira bedeline oranı ve sonrasında kira sözleşmesinin sona erdiği tarihteki kira bedeline oranı hesaplanarak iade edilmesi gerektiği yönünde hüküm kurmuştur.
“Mahkemece, öncelikle güncel depozito bedelinin tespiti yönünden gerekirse bilirkişi incelemesi yaptırılıp, sözleşmenin başlangıç tarihindeki kira bedelinin Türk Lirası karşılığı esas alınarak, depozito bedelinin kira parasına olan oranı belirlendikten sonra, bu oran kira sözleşmesinin sona erdiği tarihindeki kira parasına tatbik edilerek elde edilecek güncel değer belirmesi gerekir.” T.C. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi, E:2015/9280, K:2016/4902, T:22.06.2016
Özetle, kira sözleşmesi 1 Temmuz 2020 tarihinden önce kurulmuş olsa dahi depozito güncel kira bedeline uyarlanarak iade edilmelidir.
Kira sözleşmesi kurulurken depozito bedeline ilişkin hükümlerin de sözleşmeye eklenmesi ve ileride herhangi bir hak kaybına uğramamak için hukuki danışmanlık hizmeti alınması önemlidir.
©2024 Elmas Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Bürosu Tüm hakları saklıdır.